
کتابها از جمله مهمترین روشهای تقویت تفکر و اندیشه هستند. با مطالعه هر کتاب، دریچهای به سوی دنیایی تازه گشوده میشود.اگر علاقهمند به خواندن کتابهای مذهبی و اخلاقی باشید، مطلعید که یکی از چالشهای این سبک از کتابها، لحن سنگین یا شعاریشدن در بعضی از این کتابها است.
اما اگر نویسنده قلمی روان داشته باشد و مفاهیم را به گونهای دلنشین با بطن داستان عجین کند، خواننده از لحظه به لحظه مطالعه، لذت خواهد برد.
استاد مرتضی مطهری از جمله این نویسندههاست. کتابهای او با لحنی روان و صمیمی مفاهیمی جدی و عمیق را به خواننده منتقل میکنند. یکی از معروفترین کتابهای شهید مطهری، کتاب داستان راستان است که با استفاده از ادبیات داستانی، به روایت مفاهیم اخلاقی و دینی میپردازد.
برای آشنایی با کتاب داستان راستان استاد مطهری، با ما همراه شوید.
مطالب مرتبط:
مرتضی مطهری کیست؟
مرتضی مطهری در ۱۳ بهمن ۱۲۹۸ در شهر فریمان (شهری در نزدیکی مشهد) چشم به جهان گشود. خانواده او اصالتا روحانی بودند. ایشان در جوی مذهبی پرورش یافتند.
مطهری برای فراگیری دروس مذهبی ابتدا به حوزه علمیه مشهد و سپس قم رفت. استاد مطهری سپس در علوم دینی به مدارج بالایی دست یافت و مشغول تدریس و تحقیق شد.
مرتضی مطهری از یاران وفادار و همراه امام خمینی (ره) به شمار میآمد و لحظهای از مبارزه با طاغوت و دفاع از اسلام از پای ننشست.
او در سالهای حیات خود به ایراد سخنرانیهای بسیاری پرداخت. بخشی از کتابهای شهید مطهری از مکتوب شدن همین سخنرانیها حاصل شده است.
ایشان در سخنرانیها و کتابهای خود مفاهیم پیچیده و سنگین را با زبانی شیوا و ساده بیان میکردند، بهگونهای که افراد مختلف به راحتی با این مطالب ارتباط برقرار میکردند.
از جمله کتابهای شهید مطهری میتوان به داستان راستان، جاذبه و دافعی علی، انسان کامل، خدمات متقابل ایران و اسلام و … اشاره کرد.
این عالم بزرگ ایرانی سرانجام در ۱۱ اردیبهشت ۱۳۵۸ با شلیک گلوله از سوی گروهک تروریستی فرقان، شهید شد.
ویژگیهای داستان راستان
داستان راستان مجموعهای داستانهای مذهبی است که در دو جلد نگاشته شده است. تعداد داستانهای این کتاب سودمند، ۱۲۵ عدد است.
در این کتاب، داستانهای قرانی و بزرگان دینی به نگارش در آمدهاند. داستانهای این کتاب برگرفته از کتب حدیث و نیز کتب رجال و تراجم و تواریخ و سیر است.
نکته جالب درباره این کتاب که در واقع نوعی ساختارشکنی هم محسوب میشود، این است که نتیجه اخلاقی به صورت مستقیم بیان نمیشود. در واقع در کتابهای داستان راستان ژانر داستانی فدای بیان مفاهیم اخلاقی نمیشوند. قصههای داستان راستان صرفا ابزاری برای انتقال نتیجه و پند اخلاقی نیستند و از پویایی خاصی برخوردارند.
استاد مطهری درباره تغییر داستانهای منبع و عدم استفاده از نتیجهگیری مستقیم در مقدمه کتاب چنین نوشته است:
« … با اینکه غالبا نقطه شروع و خط گردش داستان با آنچه در ماخذ آمده فرق دارد و طرز بیان، مختلف و متفاوت است، بعلاوه تا حدودی داستان در اینجا پروش یافته است، اگر خواننده به ماخذ مراجعه کند، میبیند که این تصرفات طوری به عمل آمده که در حقیقت داستان هیچگونه تغییر و تبدیلی نداده است، فقط داستان را مطبوعتر و شنیدنیتر کرده است.
در این کتاب از لحاظ نتیجه داستان هیچگونه توضیحی داده نشده است، مگر آنکه در متن داستان جملهای بوده که نتیجه را بیا میکرده است. و حتی عنوانی که روی داستان گذاشته شده سعی شده، حتیالامکان، عنوانی باشد که اشاره به نتیجه داستان نباشد. البته این بدان جهت بوده که خواستهایم نتیجهگیری را به عهده خود خواننده بگذاریم.»
مطالب مرتبط:
مخاطب کتاب داستان راستان کیست؟
در داستان راستان سعی شده است که روح تعلیمات اسلامی به خواننده انتقال یابد. اما مخاطب این کتاب کیست؟ مخاطب این کتاب افراد عادی جامعه هستند.
افراد عادی جامعه که اتفاقا از سایر قشرها بیشتر در دوران انقلاب، جنگ و … فداکاری کردند. افرادی که در مواقع سخت و دشوار بیشتر از همه پای انقلاب و آرمانهای امام خمینی (ره) ایستادهاند.
استاد مرتضی مطهری درباره مخاطب کتاب داستان راستان در مقدمه کتاب خود مینویسند:
« … این داستانها هم برای خواص قابل استفاده است و هم برای عوام، ولی منظور از این نگارش تنها استفاده عوام است، زیرا تنها این طبقاتند که میلی به عدالت و انصاف و خضوعی در برابر حق و حقیقت در آنها موجود است و اگر با سخن حقی مواجه شوند، حاضرند خود را با آن تطبیق دهند.»
کلام آخر
اگر به دنبال کتابی آموزنده و سودمند که داستانهای قوی داشته باشد، تعلل نکنید و همین الان مطالعه کتاب داستان راستان را آغاز کنید. احتمالا پس از خواندن هر داستان این کتاب گرما و شیرینی داستانها را حس خواهید کرد و به فکر فرو خواهید کرد.
از لحظههای امروزتان برای مطالعه این کتاب سودمند استفاده کنید.